Як самому зробити бюджетний повербанк з автомобільного акумулятора


Відключення електрики змушують шукати доступні рішення автономних систем вироблення та збереження електроенергії. Одне з простих рішень, яке можна застосувати, - це використання звичайного автомобільного акумулятора та інвертора - перетворювача напруги, що дозволить забезпечити себе електрикою на тривалий час.


Звичайний автомобільний акумулятор є найпростішим способом отримати пристрій для зберігання електроенергії. Але, як відомо, автомобільні акумулятори видають напругу 12 В, а для потреб квартири потрібні 220 В. Тому потрібен інвертор - пристрій, що перетворює напругу 12 220 В. Інвертор видає 220 В, даючи можливість включати домашні пристрої.


Більш дорогі версії інверторів дадуть можливість заряджати і сам автомобільний акумулятор у ті проміжки часу, коли у вас у квартирі чи будинку є світло. Якщо придбати економний варіант, необхідно докупити в систему третій пристрій - мережну зарядку для акумулятора.



При виборі автомобільного акумулятора для складання домашнього «повербанка», варто віддати перевагу пристрою з більшою ємністю, нехай і на шкоду потужності пускового струму.


Деякі акумулятори дорожчі, тому що здатні видавати потужний пусковий струм, необхідний для запуску потужних автомобільних двигунів. Для домашніх умов цей функціонал не потрібний. Більше цікавить такий показник, як ємність акумулятора (вимірюється А*ч). Краще придбати акумулятор ємністю щонайменше 70-75 А*ч.


Зарядний пристрій для акумуляторів працює дуже просто. Ви підключаєте його до мережі, коли вдома є електрика, накидаєте клеми на автомобільний акумулятор. Такі зарядні пристрої можуть видавати 6 або 12 В. Переважним є другий варіант, щоб акумулятор заряджався швидше.



Який інвертор вибрати?


Чим більша номінальна потужність, тим більше пристроїв можна підключити до нього. Ви можете подивитися на бірках електроприладів їхню потужність споживання, підсумувати, додати певний запас і вибирати інвертор, який буде здатний дати потрібну потужність.


Деякі інвертори оснащуються не однією, а кількома розетками, що дозволяє використовувати їх як подовжувач мережі, а деякі йдуть з USB-роз'ємами. Це дозволяє заряджати гаджети, не займаючи розетку.


Деякі моделі інверторів дозволяють заряджати автомобільний акумулятор від мережі, коли в будинку є електрика. Це допоможе вимкнути зарядний пристрій акумулятора.


Найпростіші інвертори, що дозволяють перетворити автомобільний акумулятор на повербанк для будинку, коштують 2-3 тис. грн. Однак якщо ви хочете підключати кілька ноутбуків, роутер, телевізор та холодильник, то вам знадобиться інвертор, який видає не менше ніж 3000-4000 Вт.


Джерело: BuildingTech

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!