До кінця 2024 року нові мобільні пристрої на ринку ЄС повинні будуть мати зарядний порт USB-C


• Єєдиний зарядний пристрій для всіх мобільних телефонів і планшетів - добре для навколишнього середовища та для споживачів

• Порт USB Type-C стане новим стандартом для портативних пристроїв, забезпечуючи якісну зарядку та передачу даних

• Споживачі зможуть вибрати придбати новий пристрій із зарядним пристроєм або без нього



До кінця 2024 року всі мобільні телефони, планшети та камери, що продаються в ЄС, повинні будуть бути оснащені портом USB Type-C. З весни 2026 року цей обов’язок пошириться на ноутбуки. Нове законодавство, ухвалене на пленарному засіданні у вівторок 602 голосами «за», 13 «проти» та 8 утрималися, є частиною ширших зусиль ЄС щодо зменшення електронних відходів і надання споживачам можливості робити більш екологічний вибір.


Згідно з новими правилами, споживачам більше не знадобиться інший зарядний пристрій при покупці нового пристрою, оскільки вони зможуть використовувати один зарядний пристрій для цілого ряду портативних електронних пристроїв малого та середнього розміру.


Незалежно від виробника, усі нові мобільні телефони, планшети, цифрові фотоапарати, навушники з мікрофоном або без нього, ігрові консолі та портативні колонки, пристрої для читання електронних книг, клавіатури, миші, портативні навігаційні системи, гарнітури та ноутбуки, що перезаряджаються, через дротовий кабель, керуючи при максимальній потужності 100 Вт, повинен бути оснащений портом USB Type-C.


Усі пристрої, які підтримують швидку зарядку, тепер матимуть однакову швидкість заряджання, що дозволить користувачам заряджати свої пристрої з однаковою швидкістю за допомогою будь-якого сумісного зарядного пристрою.


Заохочуйте технологічні інновації


Оскільки бездротова зарядка стає все більш частою, Європейській комісії доведеться гармонізувати вимоги до сумісності до кінця 2024 року, щоб уникнути негативного впливу на споживачів і навколишнє середовище. Це також усуне так званий «ефект технологічної прив’язки», коли споживач залежить від одного виробника.


Краща інформація та вибір для споживачів


Спеціальні етикетки інформуватимуть споживачів про зарядні характеристики нових пристроїв, що дозволить їм легше перевірити, чи вони сумісні з уже наявними зарядними пристроями. Споживачі також зможуть зробити усвідомлений вибір щодо того, купувати чи ні новий зарядний пристрій разом із новим продуктом.


Ці нові зобов’язання призведуть до більшого повторного використання зарядних пристроїв і допоможуть споживачам заощадити до 250 мільйонів євро на рік на непотрібних покупках зарядних пристроїв. Викинуті та невикористані зарядні пристрої становлять близько 11 000 тонн електронного сміття на рік у ЄС.


Цитата


Доповідач парламенту Алекс Агіус Саліба (група Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, Мальта) сказав: «Загальний зарядний пристрій нарешті стане реальністю в Європі. Ми чекали на ці правила більше десяти років, і нарешті нинішня кількість електронних зарядних пристроїв залишиться в минулому. Цей закон дозволяє розробляти інноваційні рішення електронної зарядки та принесе користь усім - від споживачів до навколишнього середовища. Зараз важкі часи для політики, але нам вдалося показати, що в ЄС не вичерпалися ідеї чи рішення для покращення життя мільйонів європейців, надихнувши інші частини світу наслідувати наш приклад».


Прес-конференція


Сьогодні, 4 жовтня, о 14:30 (за страсбурзьким часом) доповідач розмовляє з журналістами про результати фінального голосування на пленарному засіданні та про подальші кроки. Більше інформації: тут .


Наступні кроки


Рада повинна буде офіційно схвалити директиву до її публікації в Офіційному журналі ЄС. Директива набуде чинності через 20 днів після публікації. Тоді країни-члени матимуть 12 місяців, щоб перенести правила у своє національне законодавство, після чого вони матимуть ще 12 місяців, щоб застосувати їх. Нові правила не стосуватимуться продуктів, випущених на ринок до дати застосування.


Контекст


За останнє десятиліття парламент неодноразово закликав до впровадження загального зарядного пристрою. Незважаючи на попередні зусилля щодо співпраці з промисловістю щодо зменшення кількості мобільних зарядних пристроїв, добровільні заходи не принесли конкретних результатів для споживачів у ЄС. Законодавча пропозиція була остаточно представлена ​​Комісією 23 вересня 2021 року.


Джерело: Presidente do Parlamento Europeu

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!